Mélanges variétaux et mélanges plurispécifiques – atouts et contraintes - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Journal Articles Innovations Agronomiques Year : 2019

Varietal mixtures and multispecies mixtures – strengths and constraints

Mélanges variétaux et mélanges plurispécifiques – atouts et contraintes

Safia Médiène
Arnaud Gauffreteau
Muriel Morison
Valentin Verret
  • Function : Author

Abstract

To reduce the negative impacts of agricultural systems, the agro-ecological transition first calls for the use of greater cultivated biodiversity. Such diversification can be implemented at the field scale, mixing different species, or different varieties of the same species. We discuss the advantages of this intra-field diversification by developing 5 examples: (1) varietal mixtures of wheat in France, (2) rice populations in YuanYang, (3) oilseed rape associated with service plants, (4) mixtures of forage species and (5) cereal and legume intercrops for grain production. We discuss the benefits conferred by this diversification on: (i) optimization and stabilization of production, (ii) interactions with cultural practices, (iii) breeding activity, and (iv) the impact of these stands and practices on associated wild biodiversity.
Pour réduire les impacts négatifs des systèmes agricoles, la transition agroécologique appelle en premier lieu à l’utilisation d’une plus grande biodiversité cultivée. Une telle diversification peut être conduite à l'échelle de la parcelle, en associant différentes espèces, ou différentes variétés d'une même espèce. Nous abordons les avantages de cette diversification intra-parcellaire, en développant 5 exemples : (1) les mélanges variétaux de blé en France, (2) les populations de riz au YuanYang, (3) le colza associé à des plantes de services, (4) les mélanges d’espèces fourragères et (5) les associations céréales-légumineuses à graines. Nous discutons des avantages conférés par cette diversification sur : (i) l’optimisation et la stabilisation des productions, (ii) les interactions avec les pratiques culturales, (iii) la sélection variétale, et (iv) l’impact de ces peuplements et pratiques sur la biodiversité sauvage associée.
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hal-02392165 , version 1 (03-12-2019)

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Cite

Jerome Enjalbert, Isabelle Litrico, Elisabeth Fournier, Safia Médiène, Arnaud Gauffreteau, et al.. Mélanges variétaux et mélanges plurispécifiques – atouts et contraintes. Innovations Agronomiques, 2019, 75, pp.49-71. ⟨10.15454/ak5jpd⟩. ⟨hal-02392165⟩
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