The management of crop-livestock systems at a territory level: the example of grain legume crops and of monogastric livestock in Burgundy, France
Analyse de l’efficience éco-environnementale des exploitations laitières réunionnaises
Résumé
Although cereals and oil seed crops are very developed in Burgundy, the area of grain legumes cultivation is small. Concerning monogastric livestock, the region is characterised by a medium size poultry production focussed on markets under quality and origin signs (SIQO) and a relatively small pig production. Although a tendency of co-location of these productions can be observed (at territory and farm scales) and some animals consume locally-produced proteins, there is no strong functional link between these crops and animal activities. This situation is confirmed by the fact that a significant proportion of produced grain legumes are exported by Burgundy, while large quantities of soybean meal are imported. The aims of our study were to analyze i) the link between the cultivation of protein crops and the monogastric livestock and ii) the possibilities of strengthening this link thanks to innovations. On this last point, the innovations in terms of varieties (particularly in winter types) and the new cropping systems make it possible to identify new production areas and additional volumes. Moreover, environmental requirements and increase of SIQO productions may amplify the functional links on the condition of identifying, monitoring and highlighting the benefits of protein crops from environmental and quality viewpoints. This context can also help to develop mechanisms of local circuits and to strengthen the link between upstream and downstream stakeholders - all the more so as traceability criteria and quality certification will be constraining. However, these trends which answer to the new societal requirements will compete with world prices of raw agricultural products and the world tendency toward simplified and massive systems and homogenized practices. Thus, public policy and regulation have a crucial role. The development of organic production activity in Burgundy, in which we observe some interactions between stakeholders structured around the definition of production zones, quantitative targets and quality criteria can illustrate these trends.
Même si sont présentes en Bourgogne des zones importantes de grandes cultures, les protéagineux y sont néanmoins peu développés. Concernant l’élevage de monogastriques, la région se caractérise par une activité volaillère de taille moyenne comparée au niveau national, orientée vers des productions sous signes d’identification de la qualité et de l’origine (SIQO) et une activité porcine peu conséquente. Malgré i) une tendance à la colocalisation des productions de protéagineux et de viandes blanches à l’échelle du territoire et des exploitations et ii) une utilisation prépondérante des protéagineux par les élevages monogastriques bourguignons, il n’y a toutefois pas de lien fonctionnel fort entre ces deux activités, et la région est même exportatrice de protéagineux alors qu’elle importe beaucoup de tourteaux de soja. Dans ce travail, nous nous interrogeons sur les conditions d’un renforcement du lien entre activités sur protéagineux et monogastriques. En matière de production de protéagineux, les innovations variétales (notamment en types hiver) et en nouveaux systèmes de culture, permettent d’identifier des possibilités d’extension de surfaces et volumes produits. Les préoccupations environnementales et l’augmentation des productions animales sous SIQO peuvent participer à l’accentuation de ce lien fonctionnel, mais à condition de bien identifier, maîtriser et valoriser ces contributions aux impacts environnementaux et aux qualités. En outre, un tel contexte renforcera une logique de circuits courts amplifiant le lien entre acteurs d’amont et d’aval, et cela d’autant plus que les cahiers des charges appelant à la traçabilité et à des qualités certifiées seront contraignants. Dans cette concurrence entre une demande sociétale et une logique mondiale de prix de matières premières, de simplification et massification des systèmes, les politiques publiques et la réglementation joueront un rôle majeur. C’est ainsi que dans le domaine des productions biologiques en fort développement en Bourgogne, on voit actuellement s’amplifier une logique de territoire et des interactions entre acteurs qui se structurent autour de la définition de zones de production, d’objectifs quantitatifs et de cahiers des charges sur la qualité des productions.