The proximity of an innovative partnership between secondary education and research for sustainable supply chains. Examples from the Plaine des Vosges
Les proximités d’un partenariat innovant enseignements secondaires & recherche, pour des filières durables. Exemples dans la Plaine des Vosges
Abstract
Creating innovative synergies to support sustainable modes of production and consumption is a particular challenge in sparsely populated rural areas. Despite the apparent geographical proximity between supply and demand, the sustainable development of local resources requires the activation of proximities that depend on learning. Our action research analyses three public partnership innovations developed between vocational training courses at secondary level and a research unit. The teaching and learning involved experiment with the principles of proximity and sustainability. In itinere analysis is all the more important as these experiments bring together different types of knowledge and a variety of disciplines (agronomy, economics, biology, prevention-health-environment, aesthetics-cosmetics-perfumery, geography, mathematics-science, culinary organisation and production). Their recognition and mutual acculturation structure relational proximities that guarantee the testing of the spatial, functional and economic dimensions of the sustainability of local supply chains. The partnership is based on three infrastructures in the Plaine des Vosges (west of the department of the same name): the educational farm of the Agricultural College and the experimental organic farm of the INRAE research unit in Mirecourt; the training restaurant and laboratories of the Lycée des métiers du goût et du bien-être in Contrexéville. The non-commercial dimension of the three projects studied coexists with commercial activities relating to agro-ecology, diversification and the alliance between farmers and society. In this way, they extend the objective of producing differently beyond agricultural education. This paper analyses what these public-public partnerships reveal about models of agricultural and vocational training, local development and rural innovation.
Créer des synergies innovantes pour soutenir des modes de production et de consommation durables est un enjeu singulier dans les espaces ruraux de faible densité. Malgré l’apparente proximité géographique entre offre et demande, valoriser durablement les ressources locales nécessite l’activation de proximités, tributaires d’apprentissages. Notre recherche-action analyse in itinere trois innovations partenariales publiques développées entre des formations professionnalisantes du second degré et une unité de recherche. Il s’agit d’enseignements et d’apprentissages expérimentant les principes de la proximité et de la durabilité. L’analyse in itinere importe d’autant plus que ces expérimentations croisent des savoirs différents et des disciplines variées (agronomie, économie, biologie, prévention-santé-environnement, esthétique-cosmétique-parfumerie, géographie, mathématiques-sciences, organisation et production culinaire). Leur reconnaissance et l’acculturation mutuelle structurent des proximités relationnelles garantes d’une mise à l’épreuve des dimensions spatiales, fonctionnelles et économiques de la durabilité des circuits de proximités. Le partenariat s’appuie sur trois infrastructures de la Plaine des Vosges (ouest du département éponyme) : l’exploitation pédagogique et en circuit court du lycée agricole et celle expérimentale et en agriculture biologique de l’unité de recherche INRAE de Mirecourt ; le restaurant d’application et les laboratoires du lycée des métiers du goût et du bien-être de Contrexéville. La dimension non marchande des trois projets étudiés coexiste avec des activités commerciales qui croisent des enjeux liés à l’agroécologie, à la diversification, et à l’alliance entre agriculteurs et société. Ainsi ils essaiment l’objectif de produire autrement au-delà de l’enseignement agricole. Cette communication analyse ce que ces partenariats public-public révèlent des modèles d’enseignement agricole et professionnel, de développement local et d’innovation rurale.
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