Probiotiques et prévention sanitaire chez les bovins
Résumé
Probiotics and health prevention in cattle
→ The use of probiotics in livestock farming is expanding. In dairy farming, a strain of Lactococcus lactis has recently been found to prevent, or even treat, episodes of bovine mastitis. Some lactic bacteria show an ability to inhibit Escherichia coli and S. aureus invasion of bovine mammary epithelial cells. There is no consensus on the effect of probiotics on neonatal enteritis, but a reduction in occurrence is reported. Yeasts are generally effective to prevent subacute ruminal acidosis. The difficulty for the formulation of a “probiotic barrier” for the urogenital tract is the variability in the composition of bovine vaginal microbiota.
→ Le recours aux probiotiques en élevage est en train de s’élargir.
En élevage laitier, une souche de lactococcus lactis a récemment permis de prévenir, voire de traiter, des épisodes de mammites bovines. Certaines bactéries lactiques montrent une capacité à inhiber l’invasion des cellules épithéliales mammaires bovines par Escherichia coli et S. aureus.
Il n’existe pas de consensus sur l’effet des probiotiques vis-à-vis des entérites néonatales, mais des réductions d’incidence sont rapportées.
Pour prévenir l’acidose ruminale subaiguë, des levures se révèlent globalement efficaces.
Pour le tractus urogénital, l’obstacle à la formulation d’un “probiotique barrière” est la grande variabilité de la composition des microbiotes vaginaux bovins.