Meat sheep production in France, Part I
La production d’ovins-viande en France - 1ère partie
Résumé
This article is the first of a two part series providing an updated overview of the sector, from breeding to consumption. These articles were taken from the chapter on "Meat sheep production” in the collective work "Productions Animales from A to Z" to be published by the Editions Lavoisier. In order to focus on meat production, we removed the wordings related to reproduction, diseases and treatments included in the original text. In 2010, France was number six in Europe for its sheep breeding stock. Over the last thirty years, meat sheep production in France has suffered significant erosion in relation to economic difficulties, but recent specific support (health check of the Common Agricultural Policy (CAP) in late 2008 and "Plan Barnier" in early 2009) has led to a significant increase in the income per employee in meat sheep production One of the specificities of the French meat sheep production is the large diversity in production systems, together with a large diversity in the breeds linked to the corresponding ‘terroirs’ and management practices. To this diversity in production systems corresponds broadly two different lamb fattening practices, stall-feeding indoors with concentrates and hay (or straw) and pasture-feeding. This paper highlights the influence of lamb fattening practices on lamb meat and carcass qualities. The techno-economic performances of French meat sheep production systems are highly variable, with on average, high levels of concentrate consumption, in relation with a widespread use of stall-fattening for lambs. The main objective now is to search for more sustainable production systems, which are at the same time productive, low-input demanding, respectful towards the environment, and attractive for young farmers.
Cet article est le premier de deux articles constituant un état des lieux de la production d’ovins-viande en France. Ils sont tirés du chapitre consacré aux « Ovins viande » dans l’ouvrage collectif « Productions Animales de A à Z » à paraître aux Editions Lavoisier. Afin de présenter une synthèse centrée sur la production de viande, nous avons retiré les passages relatifs à la reproduction et aux principales pathologies et traitements figurant dans le texte original. En 2010, la France est au 6ème rang européen pour le cheptel reproducteur ovin. La production ovine française a connu une érosion importante depuis 30 ans en lien avec des difficultés économiques, mais des signes forts ont été donnés début 2009 par le Ministère de l’Agriculture, de l’agroalimentaire et de la forêt, avec la redistribution des aides au profit des productions valorisant les surfaces herbagères, et notamment de l’élevage ovin. Une des spécificités de la production ovine française est la diversité des systèmes de production, avec une grande diversité de races attachées aux terroirs et aux systèmes correspondants. A cette diversité de systèmes de production correspond différentes modalités d’élevage et d’engraissement des agneaux, avec schématiquement deux grands types, l’engraissement en bergerie avec des aliments concentrés et des fourrages secs et l’engraissement à l’herbe. Cet article fait le point sur les différences de qualités sensorielles et nutritionnelles de la viande et de la carcasse associées à ces modalités d’élevage. Les résultats technico-économiques des élevages sont très variables, avec des niveaux de consommation de concentrés en moyenne élevés, liés à l’engraissement assez généralisé des agneaux en bergerie. L’objectif majeur aujourd’hui est de rechercher des systèmes de production durables, à la fois productifs, économes en intrants, respectueux de l’environnement et attractifs pour les jeunes éleveurs.
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