What breeding strategy(ies) should be carry up for organic winter wheat? Results and prospects from a long-term comparison with low input variety trials
Quelle(s) sélection(s) du blé tendre pour l'agriculture biologique ? Résultats et perspectives d'un comparatif avec les performances variétales en conduites "faibles intrants"
Résumé
Breeding varieties adapted to various organic farming conditions is one solution, among others, to increase yields and improve organic winter bread wheat quality. From 2004 to 2011, INRA winter wheat breeders have conducted variety trials in three contrasting agro-climatic regions across north-west France to test the relative response of 25 to 30 diversified genotypes when cultivated in low input (FI) and organic (AB) conditions. The comparison of 17 paired management trials showed the relevance of low input conditions to identify genotypes adapted to organic farming conditions for yield and protein content. Such a selection environment is useful also to screen “GPD+” (positive Grain Protein Deviation) genotypes with better nutrient use efficiency. In contrast, our results highlighted the need to evaluate genotypes baking quality in organic conditions in which bread making ability is frequently lost.
La sélection de variétés adaptées aux conditions variables de l’agriculture biologique est l’une des solutions possibles pour augmenter les rendements et maintenir, voire améliorer, la qualité du blé tendre cultivé selon ce mode de culture. Entre 2004 et 2011, le groupe d’innovation variétale « blé tendre » du département DGAP de l’INRA a mis en place un dispositif expérimental dans trois régions aux conditions pédoclimatiques variées intégrant l’évaluation de génotypes diversifiés en conduite « faibles intrants » (FI) et en agriculture biologique (AB). La comparaison des 17 couples d’essais FI / AB retenus montre l’intérêt d’une sélection indirecte par la conduite «faibles intrants» pour identifier des génotypes propices à l’AB pour différents caractères dont le rendement et la teneur en protéines des grains mais aussi pour caractériser les génotypes « GPD + » (positive Grain Protein Deviation) qui valoriseraient mieux l’azote disponible. L’aptitude à la panification, très souvent altérée et plus instable en AB, nécessite toutefois d’évaluer les génotypes sélectionnés dans les conditions de l’AB, au moins dans les dernières années de sélection.
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