The contribution of collective action to quality promotion within cereals chains : valorisation of the millet output by the traders association in San (Mali)
Les apports de l'action collective à la construction de la qualité dans les filières céréalières : valorisation du mil par l'association des commerçants de San au Mali
Résumé
This paper deals with the coordination system between the actors of an agri-food chain. After an introduction about quality issue in the non-irrigated cereal chains in Mali, the limits of vertical coordination to manage the quality signal are presented. Olson's theory of collective action is afterwards used to analyze the contribution to quality promotion of a specific form of horizontal coordination. The detailed study of the collection action carried out by the Danaya traders Association allows to discuss the interest and limits of Olson's typology as well as the conditions required for the success of this complementary system of coordination through improving the quality process in the countries of the South.
L'article est consacré aux dispositifs de coordination entre les acteurs d'une filière agroalimentaire. Après avoir introduit la question de la qualité dans les filères de céréales sèches au Mali, les limites des formes de coordination verticale pour gérer le signal de qualité sont présentées. Le cadre théorique de l'action collective de M. Olson est ensuite mobilisé pour analyser la contribution à la promotion de la qualité d'une forme spécifique de coordination horizontale. L'étude détaillée de l'action collective menée par les commerçants de l'association Danaya permet de discuter de l'intérêt et des limites de la typologie d'Olson, en même temps que des conditions de réussite de ce mode complémentaire de coordination pour la promotion de la qualité dans les pays du Sud.
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Economies et finances
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