Les « kilomètres alimentaires » : de la compréhension du concept à la complexité de la réalité - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Journal Articles Revue d'économie régionale et urbaine Year : 2010

Can using food miles do more harm than good?

Les « kilomètres alimentaires » : de la compréhension du concept à la complexité de la réalité

Abstract

Despite their intuitive appeal, food miles are a complex issue. We show that this a priori simple concept is still fuzzy and difficult to make operational. Its apparent simplicity can occult several difficult tradeoffs and pitfalls. Food miles can also be used for strategic purposes, resulting in an ambiguous welfare outcome with considerable impacts on the organization of food supply chains.

Dates and versions

hal-02660744 , version 1 (30-05-2020)

Identifiers

Cite

Gilles Grolleau, Lucie Sirieix, Burkhard Schaer. Les « kilomètres alimentaires » : de la compréhension du concept à la complexité de la réalité. Revue d'économie régionale et urbaine, 2010, 2010 (5), pp.899-911. ⟨10.3917/reru.105.0899⟩. ⟨hal-02660744⟩
25 View
0 Download

Altmetric

Share

Gmail Facebook X LinkedIn More