L’agrobusiness en méditerranée : tendances actuelles et perspectives - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Les Cahiers du Centre de recherches en économie appliquée pour le développement Année : 2010

Agrifood industries in the Mediterranean: scope and issues

L’agrobusiness en méditerranée : tendances actuelles et perspectives

Résumé

This article aims to examine current trends in food processing industries in the Mediterranean through two perspectives: on the one hand, the evolving presence of multinationals, and the emergence of new local enterprises on the other hand. Recently, these two concomitant movements deeply modify the structure of agrifood chains, of food supply and demand in these countries. These structural changes are also base on a sustained population growth, on changes in institutional and economic landscape in many countries of southern and eastern Mediterranean. The geopolitical outlook and the going regional construction- integration impose new challenges to this region.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02669114 , version 1 (31-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02669114 , version 1
  • PRODINRA : 45101

Citer

Foued Cheriet, Selma Tozanli. L’agrobusiness en méditerranée : tendances actuelles et perspectives. Les Cahiers du Centre de recherches en économie appliquée pour le développement, 2010, 94, pp.41-75. ⟨hal-02669114⟩
15 Consultations
0 Téléchargements

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More