Productions avicoles : bien-etre et législation européenne - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue Productions Animales Année : 2004

Poultry production: welfare and European legislation

Productions avicoles : bien-etre et législation européenne

Résumé

In Europe, two organisations control legislation concerning domestic animal welfare: these are the Council of Europe and the European Union. A general convention covering all domestic species (1976) and a comparable directive (98/58/CE, 1998) have been adopted, by the standing committee of the European Convention (Council of Europe) and the European Union, respectively. Both of these texts apply to all domestic species and therefore to domestic birds. Furthermore, in 1999, the European Union adopted a second version of a specific directive concerning the laying hen (Gallus gallus). Scientific reports concerning laying hens (1992, 1996), "foie gras" production (1998) and broiler breeders (2000) have also been commissioned at the request of the scientific veterinary committee (presently European Food Safety Authority [E.F.S.A.]) of the E.U. and a directive concerning the broiler production is under preparation. In the meantime, the standing committee of the European Council has adopted six specific recommendations devoted to laying hens (1986), ratites (1997), waterfowl (3 recommendations in 1999) and turkeys (2001). In accordance with the convention of 1976, all these recommendations should be reviewed within 5 years after their adoption and be amended if appropriate. Furthermore, according to directive 98/58/CE (European Union, 1998), each adopted recommendation should be incorporated in the law of member states and applied. In any case, these texts can only be more restrictive.
En Europe, l’élaboration de la législation concernant le bien-être animal est le fait de deux organisations qui sont le Conseil de l’Europe et l’Union Européenne. Une convention générale concernant toutes les espèces domestiques et par conséquent les oiseaux (1976) ainsi qu’une directive ayant la même portée (98/58/CE, 1998) ont été adoptées, respectivement, par le comité permanent de la Convention européenne (Conseil de l’Europe) et l’Union Européenne. Par ailleurs, l’Union Européenne a adopté une seconde directive spécifique, concernant la poule pondeuse (Gallus gallus) (1999). Des rapports scientifiques concernant respectivement les poules pondeuses (1992-1996), la production de foie gras (1998) et le poulet de chair (2000) ont été rédigés à la demande du comité scientifique vétérinaire (CSV) de l’Union Européenne, remplacé aujourd’hui par l’Autorité Européenne de Sécurité des Aliments (AESA). Parallèlement, le comité permanent du Conseil de l’Europe a adopté six recommandations spécifiques concernant l’espèce Gallus (1986), les ratites (1997), les palmipèdes (trois recommandations en 1999) et la dinde (2001). Conformément à la convention de 1976, toutes ces recommandations doivent êtres révisées dans un délai de cinq ans après leur adoption et peuvent êtres éventuellement amendées. En outre, selon la directive 98/58/CE (Union Européenne 1998), chaque recommandation adoptée doit être ensuite transcrite en droit national par les états membres. En tout état de cause, ces textes nationaux ne peuvent qu’être plus restrictifs.

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hal-02677232 , version 1 (31-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02677232 , version 1
  • PRODINRA : 70999
  • WOS : 000220983400007

Citer

Daniel D. Guemene, J.M. Faure. Productions avicoles : bien-etre et législation européenne. Productions Animales, 2004, 17 (1), pp.59-68. ⟨hal-02677232⟩
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