The fattening of cull cows in mountain conditions
Engraissement des vaches de réforme du troupeau allaitant en conditions de montagne
Résumé
118 cows (86 Salers breed and 32 Limousine breed) were studied at INRA experimental farms in Marcenat (Cantal) and Laqueuille (Puy-de-Dbme) to determine best conditions for fattening cull cows with hay diets. Hay of variable food value (organic matter digestibility between 58.5 and 64.0) was collected in fine weather conditions on the lower mountain slopes (1 000 m). The date of slaughter was fixed by reference to the average degree of fattening (a score of 3.5 - 4.0 out of 5). The Salers cows (initial average score : 2 to 2.5) produced carcasses weighing 350 kg approximately after 55 to 60 days of fattening through dietary intake of 2.0 to 2.2 kg DM/100 kg live weight. It was necessary to complement the diet with a minimum of 5 kg of concentrate in order to obtain large increases in weight approaching 1000 - 1100 g/day and to obtain 16 to 17 % of fat in total body weight at slaughter, i.e. between 19 and 20 % of the carcass. When the initial degree of fattening is lower, a prolongation of fattening did not modify the average growth in one group of cows and led to carcasses of comparable degree of fattening and weight. Twelve extra days of fattening were needed for an initial difference of 0.8 points. In a similar way, reducing the amount of added concentrate to 3 kg/day prolongs the fattening period approximately by 10 days and only leads to a relatively small difference in final weight and composition of the carcasses. Under the same fattening conditions, Limousine cows had a satisfactory weight (330 kg) but unsatisfactory composition (carcass fat : 15 %). The low level of hay intake (10 % less than Salers) limits the energy available for fattening. For this type of cow it is necessary to ensure an excellent quality of basic fodder and to ensure that more than 50 % of the dietary intake is in the form of concentrate.
Cent dix-huit vaches (86 de race Salers et 32 Limousines) ont été mises en expérience pendant 3 ans sur les domaines INRA de Marcenat (Cantal) et Laqueuille (Puy-de-Dôme) pour connaître les conditions de production de carcasses de vaches de réforme lorsque le régime alimentaire est à base de foin. Les foins, de valeur alimentaire très variable (DMO entre 58,5 et 64,0), ont été récoltés par beau temps, en demi-montagne (1000 m). C’est l’évolution de l’état d’engraissement moyen (note 3,5 - 4,0 sur 5) qui a déterminé la date d’abattage. Les vaches Salers d’état initial moyen (note 2 à 2,5) ont ainsi produit des carcasses de 350 kg environ, en 55-60 jours d’engraissement, en ingérant de 2,0 à 2,2 kg MS/100 kg poids vif/j. Il a fallu complémenter le fourrage avec un minimum de 5 kg/j de concentré pour obtenir des reprises de poids de l’ordre de 1000 - 1100 g/j et à l’abattage une proportion de dépôts adipeux de 16 à 17 % dans la masse corporelle, soit 19 à 20 % dans la carcasse (DACA). Lorsque les états d’engraissement initiaux sont plus faibles, allonger la durée d’engraissement ne modifie pas la croissance moyenne d’un lot, et permet d’obtenir des carcasses d’état et de poids comparables : il faut compter au minimum 12 jours supplémentaires d’engraissement pour un écart initial de 0,8 points de note. De même, diminuer l’apport de concentré à 3 kg/j allonge la durée d’engraissement de 10 jours environ et n’entraîne que peu de différence de poids et d’état final des carcasses. Dans les mêmes conditions d’engraissement, les carcasses des vaches Limousines sont d’un poids satisfaisant (330 kg) mais d’un état insuffisant (15 % DACA). Le faible niveau d’ingestion de foin (10 % de moins que les Salers) limite l’énergie disponible pour l’engraissement. Pour ce type de vaches il faut s’assurer d’une excellente qualité des fourrages de base, et distribuer plus de 50 % de la ration sous forme de concentré.
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