Filières agricoles stratégiques et dynamiques d’innovation en Algérie : comparaison des filières pommes de terre et blé dur
Résumé
This paper aims to investigate the place of innovation within the strategic sectors of agriculture in Algeria. In the framework of a policy of agriculture modernization targeting an increased production, import substitution, and increased export volumes, this research is concerned with the innovation by durum wheat and potato producers. To this end, we conducted a survey covering 120 farmers of high production areas. For both sectors,semi-structured interview have been performed with the local actors of development and agricultural support. The results show that the level of innovation in conventional farming techniques is appreciable, e.g., adoption of crop rotation, introduction of new plant protection products, weed-killers and fertilizers for durum wheat and the adoption of new varieties, the introduction of new machines and sowing techniques for potato growers. However, innovations in sustainable techniques are non-existent. In addition, organizational and marketing innovations are observed only among potato producers. Overall, they are financially self-sufficient, younger, more educated and exploit larger areas than durum producers, which seem to explain their propensity to innovate over durum wheat producers.
Les résultats montrent que si le niveau d’innovation dans les techniques agricoles conventionnelles est appréciable : adoption de la rotation des cultures, introduction de nouveaux produits phytosanitaires, de désherbants et de fertilisants pour le blé dur et l’adoption de nouvelles variétés, l’introduction de nouvelles machines et techniques de semis pour les producteurs de pomme de terre, les innovations en matière de techniques durables sont inexistantes. Cependant, les innovations en matière d’organisation et marketing sont également observées mais uniquement chez les producteurs de pomme de terre. Globalement ces derniers présentent une autonomie financière, sont plus jeunes, plus instruits et exploitent de plus grandes superficies par rapport aux producteurs de blé dur, ce qui semble expliquer leur propension à innover par rapport aux producteurs de blé dur.