Dairy cow grazing selection on upland pasture affects milk fatty acid concentrations
La sélection alimentaire des vaches laitières au pâturage sur des prairies de montagne influence les concentrations des acides gras du lait
Résumé
The aim of this work was to explore the variations in milk FA concentration according to the rate of pasture utilisation and the cows grazing selection. Two equivalent groups of nine dairy cows were assigned to a long duration (LD) of paddock utilisation (17 days) on heterogeneous pasture, common on extensive rotational grazing systems, or to a medium duration (MD) of paddock utilisation (7-10 days) on a more intensively managed pasture, usual on intensive rotational grazing systems. Grazing selection was characterized at the beginning and at the end of each MD paddock utilisation and at the same dates for LD. Individual milk samples were collected the first three days and the last two days of grazing on each MD paddock for both systems. A principal component analysis (PCA) was performed on milk fatty acid (FA) concentrations and grazing selection data, aiming to highlight their relationships. The LD samples were poorly separated by the PCA according to the day of paddock utilisation, because of small variations in LD milk FA composition. The free-grazing selection allowed the LD cows to ingest herbage with a quite constant nutritional value throughout the experiment. In contrast, the PCA showed a marked separation between samples from the beginning and from the end of each MD paddock utilisation. The MD cows grazed “by layers” inducing a rapid decrease in the nutritive quality of ingested patches during paddock utilisation, with consequently important variations in milk FA composition. Furthermore, an abrupt change in milk FA composition was observed in MD milk when cows were moved to a new paddock. The more stable milk FA concentrations across the LD paddock utilisation could be more favourable for farmhouse cheese making management.
Deux groupes équivalents de 9 vaches laitières ont été soumis : soit à un pâturage de longue durée (LD) sur une parcelle de prairie hétérogène (17 jours), typique des systèmes de pâturage continu ; soit à un pâturage de durée moyenne (MD) sur des parcelles de prairie gérée de façon plus intensive (7-10 jours), typique des systèmes de pâturage tournant. La sélection alimentaire au pâturage a été caractérisée aux dates de début et fin d’utilisation de chaque parcelle de MD, sur les deux systèmes. Des échantillons individuels de lait ont été collectés les 3 premiers et les 2 derniers jours d’utilisation de chaque parcelle de MD, sur les deux systèmes. Une analyse en composante principale (PCA) a été faite sur les données de concentrations des acides gras (FA) du lait et de sélection alimentaire au pâturage, pour mettre en évidence leurs relations. Les échantillons de LD ont été mal discriminés par la PCA selon les jours d’utilisation de la parcelle. Par contre, pour MD, la PCA a montré une nette séparation des échantillons de début et de fin d’utilisation de chaque parcelle. Les vaches sur MD ont pâturé par horizons, avec pour conséquence une diminution rapide de la qualité nutritive de l’herbe ingérée au cours de l’utilisation de la parcelle et des variations importantes de la composition en FA du lait. De plus, un changement brusque des concentrations des FA du lait a été observé pour MD lors du changement de parcelle. Le profil en FA du lait de LD au cours de l’utilisation de la parcelle peut être plus favorable pour des fabrications fromagères fermières.
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