Répartition des gains de productivité en élevage bovin viande. Qui sont les gagnants et les perdants sur les 35 dernières années ? - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2016

Generation and distribution of productivi ty gains in beef cattle farming. Who are the winner s and the losers over the last 35 years?

Répartition des gains de productivité en élevage bovin viande. Qui sont les gagnants et les perdants sur les 35 dernières années ?

Résumé

Thanks to the surplus accounting method, we measure d the productivity gains and the combined effects o f output and input price variation on Charolais beef cattle farmers’ i ncome between 1980 and 2014. During this period, th e total factor productivity has grown slightly at an average annua l rate of 0.16% mainly due to a huge increase in la bour productivity, while the productivity of all other factors decreased. We observed a decrease in the farmers’ income, a slig ht drop in intermediate consumption prices, land rent and financial costs, and a high increase in public aids. Over the 35 yea rs, with a share of nearly 60% of the global surplus, the downstream of the be ef sector appears as the main beneficiary of these productivity gains through a decrease in agricultural product prices. The state was the main funder of this drop in price s and farmers were the losers in the surplus distribution via a significan t decrease of their income.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)
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Dates et versions

hal-02742421 , version 1 (03-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02742421 , version 1
  • PRODINRA : 382792

Citer

Patrick Veysset, Michel Lherm, Pierre Natier, Jean-Philippe Boussemart. Répartition des gains de productivité en élevage bovin viande. Qui sont les gagnants et les perdants sur les 35 dernières années ?. 16. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Nov 2016, Paris, France. ⟨hal-02742421⟩
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