Slaughter cattle to secure food calories and reduce agricultural greenhouse gas emissions? Some prospective estimates for France - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Review of Agricultural, Food and Environmental Studies Année : 2020

Slaughter cattle to secure food calories and reduce agricultural greenhouse gas emissions? Some prospective estimates for France

Abattre le bétail pour assurer la sécurité des calories alimentaires et réduire les émissions de gaz à effet de serre de l'agriculture ? Quelques estimations prospectives pour la France

Résumé

We assess the potential for increasing the net amount of food calories produced by French agriculture and the possible implications in terms of greenhouse gas emissions and agricultural area allocation. This analysis is based on an agricultural supply model for the European Union mainly with regard to arable crops, meadows, fodder crops, and the main animal products. The model calculates the variations in agricultural greenhouse gas emissions associated with the required level of production. Within the framework of a prospective approach carried out under the technical and economic conditions of the period 2007–2012, we calculate the extent of the changes in an agricultural production system, to which we assign the objective of increasing the net production of calories. In France, for an increase of 40 to 60% depending on the year, three-quarters of meadows would disappear, a large proportion of temporary meadows would switch to cereals, and fallows could exceed 20% of the total agricultural area. These changes would result from the sharp fall in livestock, especially of cattle for meat. The key factor in the analysis is animal feed, which, in addition to the decrease in grass consumption, would lead to a slight increase in fodder and cereals produced and consumed on the farm, and a sharp decrease of around 50% in the purchase of concentrated feeds. The reduction in greenhouse gas emissions is substantial, at least in terms of methane, and could exceed 30% of reference emissions in carbon dioxide equivalent.
Nous évaluons le potentiel d'augmentation de la quantité nette de calories alimentaires produites par l'agriculture française et les implications possibles en termes d'émissions de gaz à effet de serre et de répartition des surfaces agricoles. Cette analyse est basée sur un modèle d'approvisionnement agricole pour l'Union européenne principalement en ce qui concerne les cultures arables, les prairies, les cultures fourragères et les principaux produits animaux. Le modèle calcule les variations des émissions de gaz à effet de serre agricoles associées au niveau de production requis. Dans le cadre d'une approche prospective réalisée dans les conditions techniques et économiques de la période 2007-2012, nous calculons l'ampleur des changements d'un système de production agricole, auquel nous assignons l'objectif d'augmenter la production nette de calories. En France, pour une augmentation de 40 à 60% selon les années, les trois quarts des prairies disparaîtraient, une grande partie des prairies temporaires se transformeraient en céréales, et les jachères pourraient dépasser 20% de la surface agricole totale. Ces changements résulteraient de la forte baisse du cheptel, notamment des bovins de boucherie. Le facteur clé de l'analyse est l'alimentation animale qui, outre la diminution de la consommation d'herbe, entraînerait une légère augmentation des fourrages et des céréales produits et consommés dans l'exploitation, et une forte diminution d'environ 50 % des achats d'aliments concentrés. La réduction des émissions de gaz à effet de serre est substantielle, du moins en ce qui concerne le méthane, et pourrait dépasser 30 % des émissions de référence en équivalent dioxyde de carbone.
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Citer

Pierre-Alain Jayet, Ancuta Isbasoiu, Stéphane de Cara. Slaughter cattle to secure food calories and reduce agricultural greenhouse gas emissions? Some prospective estimates for France. Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, 2020, 101 (1), pp.67-90. ⟨10.1007/s41130-020-00117-9⟩. ⟨hal-03132547⟩
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