Food, climate and biodiversity: A trilemma of mineral nitrogen use in European agriculture - Archive ouverte HAL Access content directly
Journal Articles (Working Paper) Review of Agricultural, Food and Environmental Studies Year : 2022

Food, climate and biodiversity: A trilemma of mineral nitrogen use in European agriculture

Alimentation, climat et biodiversité : le trilemme de l'utilisation de l'azote minéral dans l'agriculture européenne

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Abstract

Mineral nitrogen (N) application in agriculture has significantly increased food production over the past century. However, the intensive use of N-fertilizers also impacts negatively the environment, notably through greenhouse gas emissions and biodiversity loss and remains a major challenge for policymakers. In this paper, we explore the effects of a public policy aiming at halving agricultural mineral nitrogen use across the European Union (EU). We investigate the impacts on food security, climate mitigation, and biodiversity conservation and we analyse the potential trade-offs and synergies between them. Despite the uncertainties associated with monetary valuation and the choice of modeling approach, our results show that climate-and-biodiversity-related benefits of halving N use in EU agriculture more than offset the decrease in agricultural benefits.
L'application d'azote minéral (N) dans l'agriculture a considérablement augmenté la production alimentaire au cours du siècle dernier et a joué un rôle important dans la sécurité alimentaire mondiale. Cependant, l'utilisation intensive des engrais azotés a également un impact négatif sur l'environnement, notamment à travers les émissions de gaz à effet de serre et la perte de biodiversité, et reste un défi majeur pour les décideurs. Dans cet article, nous explorons les effets d'une politique publique visant à réduire de moitié l'utilisation d'azote minéral agricole dans l'Union européenne (UE). Nous étudions les impacts sur la sécurité alimentaire, l'atténuation du changement climatique et la conservation de la biodiversité et nous analysons les compromis potentiels et les synergies entre eux. Malgré les incertitudes associées à l'évaluation monétaire et au choix de l'approche de modélisation, nos résultats montrent que les avantages de la réduction de moitié de l'utilisation de N dans l'agriculture de l'UE, liés l'atténuation du changement climatique et à la conservation de la biodiversité, compensent largement la baisse des bénéfices agricoles.
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PrudhommeRemi_ChakirRaja_LungarskaAnna_BrunelleThierry_DevarajuNarayanappa_deNobletNathalie_DeCaraStephane_JayetPierreAlain_BureauJean-Christophe_2022.pdf (473.79 Ko) Télécharger le fichier
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hal-03755481 , version 1 (22-08-2022)
hal-03755481 , version 2 (23-08-2022)

Licence

Attribution - CC BY 4.0

Identifiers

Cite

Rémi Prudhomme, Raja Chakir, Anna Lungarska, Thierry Brunelle, Narayanappa Devaraju, et al.. Food, climate and biodiversity: A trilemma of mineral nitrogen use in European agriculture. Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, 2022, ⟨10.1007/s41130-022-00173-3⟩. ⟨hal-03755481v2⟩
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