Autonomy: a central concept for the development of farmers’ work activity in the Anthropocene era - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Journal Articles Activités Year : 2023

Autonomy: a central concept for the development of farmers’ work activity in the Anthropocene era

L’autonomie : un concept central pour le développement de l’activité de travail des agriculteurs à l’ère de l’anthropocène

Xavier Coquil
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Abstract

Farmers’ work activity in the Anthropocene era is very much in question: transform or disappear. Agricultural activity is extremely dependent on natural cycles and these are being strongly degraded by global changes. Self-determination and trust, critical thinking and political power are three dimensions of autonomy that are central to thinking about how to support the transformation of farmers’ activities. This transformation of activity is the result of a dual movement: emancipation from a normative, ultra-dominant and unsustainable socio-professional context, and the development of farmers’ work activity. Indeed, the dominant professional norms lead to a disconnection between agriculture and nature with very negative environmental effects. The challenge for farmers is to devise new ways of doing things and to think of their work in terms of a different pact with nature. Supporting farmers to become autonomous in all three dimensions enables them to take control of their conception of their work step by step. Designing their work requires them to gain confidence in themselves and to grasp political power in the bodies in which they build know-how and experiences of interest within this new framework of thought, in order to define a critical reflection on the artefacts they mobilize. The role, methods and postures of agricultural research, education and development are keenly examined so as to work on autonomy as a means. The transformations in farmers’ work activity are central to the sustainability of the agricultural sector.
L’activité de travail des agriculteurs est fortement questionnée à l’ère de l’anthropocène : se transformer ou disparaitre. L’activité agricole lie une extrême dépendance avec les cycles naturels : ceux-ci sont fortement dégradés par les changements globaux. L’autodétermination et la confiance, le sens critique, et le pouvoir politique sont trois dimensions de l’autonomie pour penser l’accompagnement de la transformation de l’activité des agriculteurs. Cette transformation de l’activité relève d’un double mouvement : une émancipation vis-à-vis d’un contexte socio-professionnel normatif, ultra-dominant et peu durable et un développement professionnel de l’activité de travail des agriculteurs. En effet, les normes professionnelles dominantes conduisent à une déconnexion entre agriculture et nature avec des effets environnementaux très forts. L’enjeu pour les agriculteurs est de concevoir de nouvelles façons de faire et de penser leur travail selon un autre pacte avec la nature. L’accompagnement de l’autonomie dans ses trois dimensions permet aux agriculteurs de reprendre pas à pas la main sur l’activité de conception de leur travail. La conception de leur travail nécessite une confiance en eux-mêmes et une prise de pouvoir politique dans les instances dans lesquelles ils construisent les savoir-faire et expériences d’intérêt dans ce nouveau cadre de pensée, pour définir une pensée critique sur les artefacts qu’ils mobilisent. Le rôle, les méthodes et les postures de la recherche, de l’enseignement et du développement agricole sont fortement questionnés pour travailler l’autonomie comme un moyen. Les transformations de l’activité de travail des agriculteurs sont centrales pour la durabilité du secteur d’activité.

Dates and versions

hal-04144313 , version 1 (28-06-2023)

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Cite

Xavier Coquil. Autonomy: a central concept for the development of farmers’ work activity in the Anthropocene era. Activités, 2023, 20 (1), ⟨10.4000/activites.8194⟩. ⟨hal-04144313⟩
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