Quelle pertinence de l'usage de la notion de résilience pour les systèmes agri-alimentaires ? - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Journal Articles Natures Sciences Sociétés Year : 2023

How relevant is the notion of resilience for agri-food systems?

Quelle pertinence de l'usage de la notion de résilience pour les systèmes agri-alimentaires ?

Abstract

The notion of resilience has been applied to food systems for some years now - as in other fields before it - and 'food resilience' has become, with the Covid-19 crisis, a buzzword circulating across scientific communities, international institutions, public policies, and a diversity of movements involved in collective action in France. With this growing diversity of uses, the meaning given to the notion of resilience has evolved and the very notion has been transformed. In this context, we propose, based on a trajectory of its uses, which crosses various disciplines, institutions and networks, to show how different versions of food resilience have emerged, which highlight different key concepts, scales and objects.. Several debates carried out with researchers and actors involved in agrifood transitions issues lead us to highlight the inevitable contradictions, confusions and ambiguities linked to some of these variations, as well as the related processes of invisibilisation. Putting the security and relocation of food supplies at the forefront goes hand in hand with making the issue of ecologisation, particularly agricultural practices, invisible. Similarly, not explicitly addressing the question of resilience, not only of what and against what, but also for whom, leads to make also the question of power relations in agri-food systems at different scales invisible. Finally, we will discuss the capacity of the notion of resilience to shed light on the current challenges of the transition process for agri-food systems.
La notion de résilience est appliquée aux systèmes alimentaires depuis quelques années – tout comme dans d’autres domaines avant eux – et la « résilience alimentaire » est devenue avec la crise de la Covid-19, un buzzword traversant les communautés scientifiques, les institutions internationales, les politiques publiques, et une diversité de mouvements engagés dans l’action collective en France. Dans ce contexte, nous proposons, à partir d’une trajectoire de ses usages, qui traversent diverses disciplines, institutions et groupes d’acteurs, de montrer comment ont émergé différentes versions de la résilience alimentaire qui mettent en avant des concepts clés, des échelles et des objets différents. Nous soulignons diverses contradictions, confusions, ambiguïtés liées à certaines déclinaisons, ainsi que les processus d’invisibilisation de l’enjeu d’écologisation et des rapports de pouvoir qui sont à nos yeux associés. Enfin nous avançons quelques arguments quant à la capacité de la notion de résilience à éclairer les enjeux de la transition agri-alimentaire.
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hal-04199494 , version 1 (07-09-2023)

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  • HAL Id : hal-04199494 , version 1

Cite

Claire Lamine, Danièle Magda, Ika Darnhofer. Quelle pertinence de l'usage de la notion de résilience pour les systèmes agri-alimentaires ?. Natures Sciences Sociétés, inPress. ⟨hal-04199494⟩
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