Action research program on the innovations of the Organic economy
Recherche action sur les innovations de l'économie Bio
Abstract
Scaling up, the organic farming is more and more faced with competitiveness price trends which lead through pressures and tensions to production systems that neglect the environmental and social issues.
Therefore biological farmers are forced to wonder about their economic organization model. What model will make it possible to optimize costs without affecting the best practices in social and environmental fields? To
contribute to the discussion, the FNAB leads an action research program, where the producers endorse researchers' role. They developed their research question and the linked issues, and then questioned
researchers about the main concepts that would help them. In a next step, they built together a theoretical model allowing them to analyze their own organizations with regard to their ambition of a new organic
economic model. Interdependence and diversity are at the heart of this new food-processing governance, which is the main purpose of the program. This model was validated by 13 open discussions with organic
farmers economic organizations.
Dans un contexte de changement d’échelle, l’agriculture biologique est de plus en plus confrontée à des logiques de compétitivité prix qui peuvent aboutir à force de pressions et de tensions à
des systèmes de production qui négligent les aspects environnementaux et sociaux. Aussi, les agriculteurs biologiques s'interrogent sur leurs modes d'organisation économique. Quelles sont les modalités
d’organisation permettant l’optimisation des coûts sans détériorer les pratiques performantes en termes social et environnemental ? Pour les accompagner dans cette réflexion, la FNAB anime une recherche
action, où les producteurs endossent le rôle de chercheurs. Ils ont élaboré leur question de recherche et la problématique associée, puis ont interrogé des chercheurs sur les concepts pouvant les éclairer. Ils ont
ensuite construit un cadre d’analyse de leurs organisations par rapport au sens recherché d’une économie relocalisée, durable et solidaire. Interdépendance, diversité sont au cœur de cette nouvelle gouvernance
agroalimentaire vers laquelle tendre. Ce modèle a été validé par 13 entretiens ouverts auprès d'organisations économiques de producteurs bio
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