Competition between lactation and reproduction in the dairy cow - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Thèse Année : 2009

Competition between lactation and reproduction in the dairy cow

Concurrence entre lactation et reproduction chez la vache laitière

Résumé

As milk production increased, reproductive performance of the dairy cows has decreased at each reproductive step (cyclicity, oestrus, fertility). The aim of this thesis is to identify milk production effects at each reproductive step. Apart from the direct genetic effects, body reserves level and dynamic are generally though to explain the adverse effects of high milk yield. Two hypotheses are tested: at a given genetic value, milk yield has an effect per se which is not mediated through body reserves evolution, and the hierarchy of these two effects varies according to the reproductive step. In order to uncouple these effects, Holstein and Normande cows bred in a compact calving system were submitted to two feeding strategies. The High feeding level allows high milk yield and moderate body condition loss. The Low one limits milk yield but triggers a deep body condition loss. Only the breed influenced final pregnancy rate. Oestrus was better detected in the Low group, in agreement with an enhanced oestradiol production by pre-ovulatory follicles of cows submitted to this feeding strategy. Early pregnancy failures were more frequent in the Low group; late embryo mortalities were more frequent in the High group for the Holstein breed only. Oestrus and early embryo development appear milk yield level and dynamic driven. Cyclicity, fertilization or early embryo development appear body reserves’ evolution driven. Consequently, this work leads to a better understanding of the competition between milk production and reproduction in the dairy cow.
Toutes les étapes du processus de reproduction des vaches laitières se sont dégradées, conjointement à l’augmentation du niveau de production. L'objectif de cette thèse est d'identifier les effets de la production laitière à chaque étape. Au-delà des effets directement imputables à la corrélation génétique négative entre production et reproduction, la concurrence est communément expliquée par l'amaigrissement post-partum. Deux hypothèses sont testées : à génétique donnée, le niveau de production a un effet propre non expliqué par la gestion des réserves corporelles, et la hiérarchie des effets diffère selon l’étape. Pour dissocier ces effets, un protocole mobilisant deux traitements alimentaires a été appliqué à des vaches de races Holstein et Normande conduites en vêlages groupés. Le traitement Haut induit une production élevée et un amaigrissement modéré, le traitement Bas une production bridée et un amaigrissement important. Seule la race influence le taux de gestation final. L’œstrus est mieux détecté dans le lot Bas, en cohérence avec une production d’œstradiol exacerbée dans les follicules pré-ovulatoires de vaches soumises à ce régime. Les échecs précoces de gestation sont plus fréquents dans le lot Bas ; les mortalités embryonnaires tardives plus fréquentes dans le lot Haut pour la seule race Holstein. Œstrus et développement embryonnaire tardif sont principalement pilotés par le niveau et la dynamique de production laitière ; cyclicité, fécondation ou développement embryonnaire précoce par la gestion des réserves corporelles. Ce travail a donc permis de préciser la concurrence entre production laitière et reproduction chez la vache laitière.

Mots clés

Fichier non déposé

Dates et versions

tel-02824602 , version 1 (06-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : tel-02824602 , version 1
  • PRODINRA : 282254

Citer

Erwan Cutullic. Competition between lactation and reproduction in the dairy cow. Life Sciences [q-bio]. Université de Caen Basse Normandie, 2009. English. ⟨NNT : ⟩. ⟨tel-02824602⟩
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