Valeur nutritionnelle des oeufs - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Journal Articles Productions Animales Year : 2004

The nutritional value of eggs

Valeur nutritionnelle des oeufs

Abstract

The egg is an encapsulated reserve of proteins, lipids, minerals and vitamins, which is remarkable for the diversity of nutrients, their high digestibility or availability and also for the balance between the various essential constituents. The avian egg has an incomparable nutritional value, not only for birds but also for humans. It can be defined as a low calorie source of ideal protein for humans covering (/100 g egg) 20 to 30% of man's daily requirements for a majority of minerals and vitamins, with the exception of vitamin C and calcium since the chicken embryo can use the egg-shell as a nutritional reservoir. The hen's egg as a nutrient is therefore appropriate for the majority of the population. Eggs are easily digested and absorbed, provide several essential nutrients and are therefore valuable in diets for infants, convalescent or elderly patients who may have greater difficulty digesting and absorbing nutrients. Moreover the egg is the only animal food that can be stored uncooked at room temperature for a noteworthy period.
L’oeuf peut être défini comme une source peu énergétique de protéines parfaitement équilibrées et de lipides de très bonne digestibilité, assurant par ailleurs 20 à 30 % du besoin journalier de l’homme en de nombreux minéraux et vitamines (pour 100 g d’oeuf). Il est cependant déficient en glucides, calcium et vitamine C. Ces qualités font de l’oeuf un aliment particulièrement indiqué pour les populations sensibles à l’équilibre de leur ration : enfants, personnes âgées ou convalescentes. L’oeuf est enfin le seul aliment d’origine animale capable d’être conservé à l’état cru pendant une période notable à température ambiante.

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Dates and versions

hal-02681912 , version 1 (01-06-2020)

Identifiers

Cite

Yves Y. Nys, Bernard Sauveur. Valeur nutritionnelle des oeufs. Productions Animales, 2004, 17 (5), pp.385-393. ⟨hal-02681912⟩
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