Transformations of the French meat and dairy product sectors: the role of breeders
Transformations des filières françaises de produits carnés et laitiers : la place des éleveurs en question
Résumé
This synthesis provides an analysis of the major transformations of the meat and dairy product sectors to understand the role of breeders. It refers to a literature review and to some case studies on transformations in the bovine and ovine meat sectors and bovine, ovine and caprine milk sectors. First, we present the main movements regarding the demand of dairy and meat-based products. Secondly, we examine the very strong reorganizations of these value chains under the influence of the markets' liberalization: concentration, contractualization. Then, the third step analyzes the place of the breeders in these transformations, in particular in the structuring of the value chains and what is their role in the segmentation of the offer to consumers.
Les opérateurs des filières de produits carnés et laitiers se recomposent fortement, en lien avec les transformations des modes de consommation et les évolutions des politiques publiques. Ces transformations réinterrogent les possibilités d’action des éleveurs pour participer à la structuration des filières et à la segmentation de l’offre auprès du consommateur.
Origine | Fichiers produits par l'(les) auteur(s) |
---|
Loading...