Nutrition, inflammation et dépression
Résumé
The fatty acid composition of cell membranes is critical for the synthesis of lipidic mediators during the inflammatory response and then for the intensity and duration of the inflammation. n-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFAs) inhibited the production of pro-inflammatory cytokines and enhanced the production of anti-inflammatory cytokines. The bioactive lipidic mediators synthesized from n-3 PUFAs such as resolvins, maresins, neuroprotectins are responsible for at least some of the anti-inflammatory effects that have been attributed to n-3 PUFAs. Eicosapentaenoic acid has a role in the regulation of mood. Subjects identified as being high on pro-inflammatory markers were more likely to respond to EPA than placebo.
La composition en acides gras des membranes cellulaires détermine le type de médiateurs lipidiques qui va être produit au cours de la réponse inflammatoire et influe donc sur l'intensité et la durée de l'inflammation. Les acides gras polyinsaturés n-3 inhibent la production de cytokines pro-inflammatoires et favorisent la production de cytokines anti-inflammatoires. Les effets anti-inflammatoires des acides gras polyinsaturés n-3 pourraient être attribués aux médiateurs lipidiques bioactifs tels que les résolvines, les marésines et les neuroprotectines. L'acide eicosapentaénoïque a des effets sur la dépression, et ce sont les patients dépressifs dont les taux de marqueurs proinflammatoires sont les plus élevés qui répondent le mieux à l'EPA.