Adaptation au changement climatique en agronomie viticole - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue Agronomie, Environnement & Sociétés Année : 2015

Adapting to climate change in grapevine agronomy

Adaptation au changement climatique en agronomie viticole

Résumé

Climate change impacts grapevine and wine and questions winegrowers about their strategies and agronomical practices. From a research point of view, climate change over the past decades has mainly concerned the increase in temperatures. It has resulted in advanced phenological stages and harvest date, accompanied by an increase in grapes sugar content and a decrease in their acidity. The perception of climate change by the growers has been studied for the last 15 years. Most of them have also noted changes in climatic conditions and vine behavior. Continued climate change raises many questions, ranging from the future of “terroirs” and wines typicality up to the very maintenance of an economic activity in some wine-growing regions. Grapevine is a perennial plant grown in very different environments; therefore adaptation strategies must be considered in each region from the short term to the long term and declined from the parcel to the territory. They are both rich in existing experiences and complex in their implementation due to the diversity of environmental and human factors to integrate. They offer a favorable basis for feeding the co-construction of agricultural knowledge between winegrowers, technicians and researchers.
Le changement climatique affecte la vigne et le vin, et conduit les viticulteurs à repenser leurs stratégies et pratiques agronomiques. L'évolution du climat au cours des dernières décennies a concerné principalement l'augmentation des températures. Elle s'est traduite par une avancée des stades phénologiques et de la date de vendange, accompagnée d'une augmentation de la teneur en sucres du raisin et d’une baisse de son acidité. La poursuite du changement climatique pose de nombreuses questions, allant du devenir des terroirs et de la typicité des vins jusqu'au maintien même d'une activité économique dans certaines régions viticoles. La vigne étant une plante pérenne cultivée dans des milieux très différents, les stratégies d'adaptation sont à la fois riches d'expériences existantes et complexes à mettre en œuvre de par la diversité des facteurs environnementaux et humains à intégrer. Elles offrent une base propice pour alimenter la co-construction de connaissances agronomiques entre viticulteurs, techniciens et chercheurs.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02638206 , version 1 (28-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02638206 , version 1
  • PRODINRA : 332994

Citer

Gérard Barbeau, Etienne Neethling, Nathalie Ollat, Hervé Quénol, Jean-Marc Touzard. Adaptation au changement climatique en agronomie viticole. Agronomie, Environnement & Sociétés, 2015, 5 (1). ⟨hal-02638206⟩
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