Diet authentification in ruminants from the composition of their products and tissues
Authentification de l'alimentation des ruminants à partir de la composition de leurs produits et tissus
Résumé
There is currently an increased consumer demand for information on herbivore production factors, particularly animal diet. To meet these demands, farmers and commercial entities develop specifications via quality labels. There is therefore a need for analytical tools that may guarantee that the specification commitments have been fully met or to help constructing them. The nature of the diet strongly influences the composition of the animal tissues and products, which is due to specific compounds that are directly transferred from the feed to the end product or that are transformed or produced by ruminal microorganisms or the animal’s metabolism under the effect of specific diets. Some of these compounds can therefore be used as diet markers. Moreover, differences in the meat and milk composition induce diffe-rences in their optical properties, therefore in their spectral features, which can also be used for diet authentication. This paper reviews the different approaches that have been investigated, some leading results concerning the comparison of contrasting feeding situations, together with the persistence and latency of appearance of some diet markers in the event of animal diet changes, and lastly some examples of implementation in the field with farmers that are interested in such methods.
Les consommateurs sont demandeurs d’informations et de garanties sur les conditions d’élevage des animaux et en particulier sur leur alimentation. Ces préoccupations conduisent les filières animales à prendre des engagements sur les conditions d’élevage et d’alimentation des animaux, engagements spécifiés dans des cahiers des charges. Il apparaît ainsi un besoin d’outils analytiques permettant de garantir le respect de ces engagements et/ou d’aider à les instruire. La nature de l’alimentation influence fortement la composition des tissus et produits animaux. Ceci est dû à des composés spécifiques qui sont soit directement transférés de l’aliment au produit, soit transformés ou produits par les microorganismes du rumen ou le métabolisme animal sous l’effet de l’alimentation. Certains de ces composés peuvent donc, en retour, être utilisés pour tracer l’alimentation. De plus, les différences de composition des tissus et produits provoquent des modifications de leurs propriétés optiques, qui peuvent également être mises à profit. Cet article présente les différentes approches analytiques développées actuellement, les principaux résultats obtenus lors de la comparaison d’alimentations contrastées, puis lors de l’alternance de régimes alimentaires avec les questions de latence et de persistance des biomarqueurs d’intérêt, et enfin quelques exemples d’application sur le terrain avec certaines filières animales intéressées par ces outils.
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