Perspectives offered by «omics» approaches to sustainable herbivore production
Perspectives offertes par les approches en «omique» pour l’amélioration de la durabilité de l’élevage des herbivores
Résumé
The molecular mechanisms underlying biological processes are governed by the expression of many genes. The methods studying these complex processes have experienced tremendous technological advances over the past few years. Whereas in the past, molecular biology targeted a few genes chosen for their biological function, today, genomics, proteomics and metabolomics allow simultaneously studying a large number of genes, proteins or metabolites, irrespective of their biological function. These new technologies will help to improve our understanding of the herbivore biology in a context of sustainable production. This short review presents some examples showing how "omics" may contribute to the improvement of economic production efficiency based on, for instance, the detection of markers of exposure to mycotoxins or of the potential to improve the metabolic and physiological efficiency of herbivores (partitioning of nutrients between tissues and organs, muscle differentiation for meat production, nutritional regulation of the expression of genes). "Omic" approaches can also contribute to the other pillars of sustainability: animal well-being (by revealing stress markers), protection of the environment (by controlling nitrogen emissions from the animals), and product quality (by controlling the fatty acid composition of products and by finding biomarkers of meat tenderness, and of milk and meat flavour).
Les mécanismes moléculaires à l’origine des processus biologiques sont gouvernés par les produits de l’expression d’une multitude de gènes dont les stratégies d’étude ont bénéficié d’avances technologiques considérables ces dernières années. En effet, alors que la biologie moléculaire était ciblée sur quelques gènes choisis selon leur fonction biologique dans les processus étudiés, les approches en «omique» permettent aujourd'hui d'étudier simultanément un grand nombre de gènes, protéines ou métabolites sans a priori sur leur fonction biologique. Ces nouvelles technologies peuvent contribuer à une meilleure connaissance de la biologie des herbivores dans une perspective d'élevage durable. Dans les exemples présentés dans cette courte synthèse, il apparaît en effet que ces approches à haut débit peuvent contribuer à améliorer l'efficacité économique des productions notamment par la détection de marqueurs de l'exposition aux mycotoxines et par une meilleure efficacité métabolique et physiologique des herbivores (partage des nutriments entre tissus et organes, différenciation du muscle pour la production de viande, régulation de l'expression des gènes par les nutriments). Les approches en «omique» peuvent aussi contribuer aux autres piliers du développement durable : bien-être animal (par la mise en évidence de marqueurs de stress), protection de l'environnement (par la maîtrise des rejets azotés par les animaux), qualité des produits (par une maîtrise de la composition en acides gras et de la qualité sensorielle des produits laitiers et carnés, et par la recherche biologique de prédicteurs de la tendreté de la viande).
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