Days consumption in hand: a tool for planning and monitoring conserved forage and grazing resources
Résumé
On livestock farrns, grassland management is generally based on the stocking rate. Thls ratio is however insufficient as a tool for short - term decisions, so we propose another approach thal of the "cash" of available forage. The amount of cash results from the difference between production and consumption flows for grazing, silage or hay. It is measured in terms of Days' Consumption in Hand (DCH) of a given herd or flock. We give sorne examples of forage management in dairy farms. We suggest that Days' Consumption in Hand could be: -a target coherent with animal performance leve!and safety leve!of available forage -a yardstick for monitoring plot utilization and nitrogen use.
Dans les exploitations d'élevage de ruminants, les prévisions et les évaluations de la conduite des surfaces fourragères sont généralement réalisées en termes de chargenent. Nous proposons de compléter cette méthode par un calcul de trésorerie fourragère. L'évaluation proposée concerne la résultante de la production et de la consommation des fourrages au pâturage et en stock. Elle est exprimée en nombre de « jours de consommation d'avance "• Nous donnons quelques exemples de calcul pour des élevages bovins laitiers. Enfin, nous suggérons que cette approche permette d'aider au choix d'un système fourrager et au contrôle de sa mise en oeuvre.