Coexistence of supply chains in a city’s food supply: a factor for resilience? - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Review of Agricultural, Food and Environmental Studies Année : 2020

Coexistence of supply chains in a city’s food supply: a factor for resilience?

La coexistence de circuits d'approvisionnement dans l'alimentation d'une ville : un facteur de résilience ?

Résumé

The objective of this article is to propose and test an approach to characterise a city’s supply system and analyse its resilience. Anchored in economic and network sociology, the approach has been enriched by contributions from management sciences and geomatics, which have made it possible to conceptualise a city’s supply system as a network that is both social and spatialised, structured by operators and circulating differentiated products. Tested in the city of Montpellier, a signatory of the Milan Pact, this research was based on the production of primary data from a variety of sellers and suppliers. While confirming the complementarity between short and long supply chains, the results show more broadly how the articulation of three spatialised markets favours the resilience of the city’s supply, even if it is also a source of vulnerability. Therefore, these results make an original contribution to the intersection of research on the resilience of urban supply and on coexistence in food systems, while also calling for further research.
L'objectif de cet article est de proposer et de tester une démarche visant à caractériser le système d'approvisionnement d'une ville et à analyser sa résilience. Ancrée dans la sociologie économique et des réseaux, la démarche s'est enrichie d'apports en sciences de gestion et en géomatique, qui ont permis de conceptualiser le système d'approvisionnement d'une ville comme un réseau à la fois social et spatialisé, structuré par des opérateurs et faisant circuler des produits différenciés. Testée sur la ville de Montpellier, signataire du Pacte de Milan, elle a reposé sur la production de données primaires auprès d'une diversité de commerçants et de fournisseurs. S'ils confirment la complémentarité entre circuits courts et circuits longs, les résultats montrent plus largement comment l'articulation de trois marchés spatialisés favorise la résilience de l'approvisionnement de la ville même si elle est aussi source de vulnérabilité. Ils forment ainsi une contribution originale au croisement des recherches sur la résilience de l'approvisionnement des villes et sur la coexistence dans les systèmes alimentaires, tout en appelant des approfondissements.
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hal-02935288 , version 1 (18-02-2021)

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Citer

Yuna Chiffoleau, Anne-Cécile Brit, Milo Monnier, Grégori Akermann, Maxime Lenormand, et al.. Coexistence of supply chains in a city’s food supply: a factor for resilience?. Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, 2020, 101 (2-3), pp.391-414. ⟨10.1007/s41130-020-00120-0⟩. ⟨hal-02935288⟩
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