When Social Innovation Re-orientates Technological Innovations in Agri-food systems: The Case of Local Chains around Wheat
Quand l’innovation sociale réoriente l’innovation technologique dans les systèmes agroalimentaires : le cas des chaînes locales autour des blés
Résumé
In recent years, the technological lock-in of the wheat industry has led to the emergence of alternatives which are now taking on a new dimension with regard to consumer concerns about gluten. Based on a research-intervention in Occitanie and a national survey, this article proposes an interdisciplinary and systemic approach to the development of local wheat chains. It shows how farmers and artisans are carrying out social innovations that reorient technological innovation towards a new agri-food system taking into account new indicators of wealth. While taking part in the work on the scaling up of short food chains, it thus calls to study further the coupling between social innovation and technological innovation in the history and transition of agri-food systems.
Le verrouillage technologique des filières blés a suscité, dans la période récente, l’émergence d’alternatives qui prennent aujourd’hui une nouvelle dimension au regard des préoccupations des consommateurs vis-à-vis du gluten. Basé sur une recherche-intervention en Occitanie et une étude menée à l’échelle nationale, cet article propose une approche interdisciplinaire et systémique du développement des chaînes locales autour des blés. Il montre comment des agriculteurs et des artisans portent des innovations sociales qui réorientent l’innovation technologique vers un nouveau système agroalimentaire prenant en compte de nouveaux indicateurs de richesse. Tout en prenant place dans les travaux sur le changement d’échelle des circuits courts alimentaires, il appelle ainsi à approfondir le couplage entre innovation sociale et innovation technologique dans l’histoire et la transition des systèmes agroalimentaires.