Can Small French Farms Provide an Opportunity for Employment in the Agricultural Sector?
Résumé
The contributions of small farms to the environment or employment are increasingly recognised. Yet small farm employment receives little support from public policies. Can small farms provide employment opportunities in the agricultural sector? The objective of this work is to contribute to reflections on a better adaptation of public support to the heterogeneity of the contributions of small farms to employment. This article focuses on the example of France, using the 2010 agricultural census data. It proposes a typology of workforce patterns in French small farms.In 2010, labour‐intensive small farms with paid worker(s) accounted for just over 2 per cent of small farms in France. They were managed by trained farmers, sometimes newcomers to agriculture, and had high value‐added activities like agrotourism, short distribution channels and/or organic farming production. We conclude with recommendations for European and national public policies aimed at encouraging the maintenance and/or creation of employment on small farms. They include, for example, specific support for small farms, adapted to their lower investment needs and a lighter administrative burden to enable them to develop labour‐intensive projects; or a better integration of small farms into employers’ alliances.
Les contributions des petites exploitations à l’environnement ou à l’emploi sont de plus en plus reconnues. Pourtant, l’emploi dans les petites exploitations est peu soutenu par les politiques publiques. Les petites exploitations agricoles peuvent-elles offrir des opportunités d’emploi dans le secteur agricole ? L’objectif de ce travail est de contribuer à des réflexions sur une meilleure adaptation des aides publiques à l’hétérogénéité des contributions des petites exploitations à l’emploi. Cet article se concentre sur l’exemple de la France, à partir des données du recensement agricole de 2010. Il propose une typologie des profils de main-d’œuvre dans les petites exploitations françaises.En 2010, les petites exploitations à forte intensité de main-d’œuvre avec un ou des travailleurs rémunérés représen-taient un peu plus de 2 pour cent des petites exploitations en France. Elles étaient gérées par des agriculteurs formés, parfois nouveaux venus dans l’agriculture, et avaient des activités à forte valeur ajoutée comme l’agrotourisme, les circuits courts de distribution et / ou la production agricole biologique. Nous concluons par des recommandations pour des politiques publiques européennes et nationales visant à encourager le maintien et / ou la création d’emplois dans les petites exploitations. Elles comprennent, par exemple, un soutien spécifique aux petites exploitations, adapté à leurs faibles besoins d’investissement et une charge adminis-trative plus légère pour leur permettre de développer des projets à forte intensité de main-d’œuvre ; ou une meilleure intégration des petites exploitations dans les alliances patronales.
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