The PHENOLEO project or how to separate and add-value to phenolic compounds present in rapeseed and sunflower meals - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue (Article De Synthèse) OCL Oilseeds and fats crops and lipids Année : 2020

The PHENOLEO project or how to separate and add-value to phenolic compounds present in rapeseed and sunflower meals

Le projet PHENOLEO ou comment séparer et valoriser les composés phénoliques présents dans les farines de colza et tournesol

Alain Quinsac
  • Fonction : Auteur
Frédéric Fine
  • Fonction : Auteur
Morgane Citeau
  • Fonction : Auteur
Sylvie Dauguet
  • Fonction : Auteur

Résumé

Rapeseed and sunflower meal are mainly used as animal feed but they can also be considered as a potential source of bioactive phenolic compounds. However, the desolventization/toasting processes that are needed to produce these meals might influence concentration and chemical structure of phenolic compounds, and change their bioactive properties. Moreover, the recovery processes of these molecules from meals are based on the use of solvent that generates effluents and might affect the integrity of the other constituents of the meals. Knowing this, the PHENOLEO project, funded by the SAS PIVERT, was a research program based on the biorefinery of rapeseed and sunflower meals that aimed to develop new routes of valorization of these materials mostly by the separation and valorization of their simple phenolic compounds. Thus, we decided to focus this study on the impact of the desolventization process on the biochemical composition of meals, the separation process of their simple phenolic compounds, the production of phenolic acids from meals and the potential valorization routes of the phenolic fraction.
Les tourteaux de colza et de tournesol sont principalement utilisés pour l’alimentation animale, mais ils peuvent également être considérés comme une source potentielle de composés phénoliques aux propriétés bioactives. Cependant, les procédés de désolvantation / toastage qui sont nécessaires pour produire ces tourteaux pourraient influencer la concentration et la structure chimique des composés phénoliques induisant une possible modification de leurs propriétés bioactives. De plus, les procédés de récupération de ces molécules à partir de ces tourteaux reposent sur l’utilisation de solvants qui génèrent des effluents et pourraient affecter l’intégrité des autres constituants contenus dans ces matières premières. Dans ce contexte, le projet PHENOLEO, financé par la SAS PIVERT, était un programme de recherche basé sur la bioraffinerie des tourteaux de colza et tournesol visant à développer de nouvelles voies de valorisation de ces matières premières en réalisant la séparation et la valorisation de leurs composés phénoliques simples. Ainsi, cette étude a focalisé sur l’impact des procédés de désolvantation sur la composition biochimique des tourteaux, les procédés de séparation des composés phénoliques simples présents dans les tourteaux, la production d’acides phénoliques par voie enzymatique et leurs valorisations potentielles
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Dates et versions

hal-03104341 , version 1 (08-01-2021)

Licence

Paternité

Identifiants

Citer

Oscar Laguna, Sylvain Guyot, Xiaoxi Yu, Laurent Broudiscou, Patrick Chapoutot, et al.. The PHENOLEO project or how to separate and add-value to phenolic compounds present in rapeseed and sunflower meals. OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2020, 27, pp.61. ⟨10.1051/ocl/2020056⟩. ⟨hal-03104341⟩
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