Food efficiency of livestock in organic farming and competition with human nutrition - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue Innovations Agronomiques Année : 2020

Food efficiency of livestock in organic farming and competition with human nutrition

Efficience alimentaire des élevages bovins en Agriculture Biologique et compétition avec l’alimentation humaine

Résumé

Livestock are always intended to provide animal protein for human consumption. In the context of world population growth and a decrease in the agricultural area (SDES, 2015), livestock farming is implicated in its consumption of agricultural land and cereals that could be directly used for human consumption. This study, based on a sample of farms in organic farming, aimed at i) characterizing the different feeding systems, ii) identifying and quantifying the different types of animal feed in competition with human food, and iii) measuring feed use efficiency as proposed by Laisse et al. (2017) and Mottet et al. (2017). The efficiency of areas used for human consumption is based on a fixed assumption that only permanent grassland is non-competitive, the other areas being likely to be edible for human. The analysis of feed rations and production of 743 organic dairy farms and 411 organic beef farms led to the estimate of an average 95m² required to produce one kilogram of animal protein in the dairy system and 508m² in the beef system. Beef farms are less efficient and use 2.73 kg of vegetable protein in competition with human nutrition to produce 1 kilogram of animal protein, while dairy farms use an average of only 1.61 kg. The most efficient farms in terms of converting plant protein are using more grass and pastures in the livestock ration. The use of grassland in the systems often requires a larger area than in farms using concentrates. The analysis carried out did not take into account the ecosystem services of the grassland (biodiversity, carbon sequestration, water quality, quality of products).
L’élevage a pour vocation de fournir des protéines animales pour l’alimentation humaine. Dans le contexte de croissance démographique mondiale et de diminution de la surface agricole (SDES, 2015), l’élevage est mis en cause dans l’utilisation de surfaces agricoles et de céréales qui pourraient être directement destinées l’alimentation humaine. Cette étude, basée sur un échantillon de fermes en agriculture biologique, vise à i) caractériser les différents systèmes d’alimentation en élevage bovin biologique, ii) identifier et quantifier les constituants de ration animale en concurrence avec l’alimentation humaine, et iii) mesurer l’efficience alimentaire selon les méthodes proposées par Laisse et al. (2017) et Mottet et al. (2017). L’efficience d’utilisation des surfaces vis-à-vis de l’alimentation humaine s’appuie sur une hypothèse selon laquelle seule la prairie permanente est non concurrente, les autres surfaces étant susceptibles d’être destinées à l’alimentation humaine. L’analyse de 743 élevages laitiers biologiques et 411 élevages allaitants biologiques a montré que 95m² étaient nécessaires pour produire un kilogramme de protéines animales en système lait et 508m² en système viande. Les élevages allaitants sont moins efficients et utilisent 2,73 kg de protéines végétales en concurrence avec l’alimentation humaine pour produire 1 kilogramme de protéines animales, alors que les élevages laitiers n’en utilisent en moyenne que 1,61 kg. Les élevages les plus efficients en termes de conversion de protéines végétales sont ceux dont l’herbe occupe la plus grande place dans la ration des animaux. La présence de l’herbe dans les systèmes nécessite souvent une surface plus importante que dans les élevages utilisant plus d’aliments concentrés. L’analyse réalisée ne prend pas en compte les services écosystémiques de la prairie (biodiversité, séquestration carbone, qualité de l’eau, qualité des produits).
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hal-03209673 , version 1 (27-04-2021)

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Citer

Laurence Madeline, Aurore Mottet, E. Poyard, Patrick Veysset. Food efficiency of livestock in organic farming and competition with human nutrition. Innovations Agronomiques, 2020, 79, pp.413-424. ⟨10.15454/1yh2-af26⟩. ⟨hal-03209673⟩
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