Estimating the nutritional value of phosphorus sources of mineral and animal origin for phosphorus supplementation of growing and fattening pigs
Estimation de la valeur nutritive de sources de phosphore d’origines minérale et animale pour la supplémentation des porcs en engraissement
Abstract
Using animal-derived phosphates for mineral supplementation of pigs could be a way to recycle bones from healthy slaughtered animals and provide a more sustainable supply of phosphates than phosphate rock. The objective of this study was to compare the digestibility of phosphates from bone, using two methods, to those of the two main forms of phosphate from rock. The digestibility and body retention of phosphorus (P) and calcium were compared in 35 growing pigs (live weight of 30.6 kg) distributed over 5 experimental diets. The control diet was formulated with a low content of P. The other four diets were supplemented to yield P contents that were similar to each other, but lower than recommended, to maximize the absorption of P. The four phosphates
compared were monocalcium phosphate (MCP), dicalcium phosphate (DCP), phosphate derived from bovine bone after acid extraction (PBC-Os) and phosphate derived from pig bone after pressure treatment (PHA-Os). The digestibility of the P of the diets was higher for MCP; lower for the control, DCP and PHA-Os; and intermediate for PBC-Os (P-value < 0.001). The digestibility of supplemented P did not differ for MCP and PBC-Os (78.3% and 63.8%, respectively) but was lower for DCP (45.4%) and PHA-Os (47.5%) than for MCP (P-value < 0.001). Thus, bone-derived phosphates can be used to replace MCP and DCP phosphates for P supplementation in pigs. This study also illustrates that the process of extracting phosphates from bones is likely to modify their nutritional value.
L’utilisation de phosphates d'origine animale pour la complémentation minérale des porcs pourrait être une source de recyclage des os d'animaux abattus en bonne santé et poserait moins de risques d’approvisionnement que les phosphates issus de roches phosphatées. L’objectif de cette étude était de comparer la digestibilité de phosphates issus d’os, selon deux procédés, à celles des deux formes dominantes de phosphates issus de roches. Les digestibilités et les rétentions corporelles du phosphore (P) et du calcium ont été comparées sur 35 porcs en croissance (poids vif de 30,6 kg) répartis entre cinq régimes expérimentaux. Le régime témoin a été formulé avec une faible teneur en P. Les quatre autres régimes étaient supplémentés pour aboutir à des teneurs en P similaires pour les quatre régimes, et sensiblement inférieures aux recommandations afin de maximiser l‘absorption du P. Quatre phosphates ont été comparés : phosphate monocalcique (PMC), phosphate bicalcique (PBC), phosphate dérivé d’os de bovins après extraction acide (PBC-Os) et phosphate dérivé d’os de porc après traitement sous pression (PHA-Os). La digestibilité du P des régimes a été plus élevée pour MCP, plus faible pour le témoin, DCP et PHA-Os, et intermédiaire pour PBC-Os (P-value < 0,001). La digestibilité de P supplémenté n’a pas été différente pour MCP et PBC-Os (78,3 et 63,8%, respectivement) mais elle a été inférieure pour DCP (45,4%) et PHA-Os (47,5%) par rapport à MCP (P-value < 0,001). Ainsi, les phosphates dérivés d'os peuvent être utilisés pour remplacer les phosphates MCP et DCP pour la supplémentation en P des porcs. Cette étude illustre également que le procédé d’extraction des phosphates des os est sans doute susceptible de moduler leur valeur nutritive.
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