A new semantic resource responding to the principles of Open Science: The meat thesaurus as an IT tool for dialogue between sector actors - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Meat Science Année : 2022

A new semantic resource responding to the principles of Open Science: The meat thesaurus as an IT tool for dialogue between sector actors

Résumé

Nowadays, it is important to make the results of scientific research accessible in a simple and understandable way according to the Open Science policy. This movement uses tools to enhance findability and interoperability of data. This paper describes the transformation of the meat dictionary published by the French Meat Academy as a book into a machine actionable and freely accessible terminological resource based on the SKOS standard format. This thesaurus contains 1567 concepts describing the meat production chain. This work was carried out by experts in semantic web, meat biology and meat vocabulary. This thesaurus can be used to index articles, journals and datasets, thus facilitating consultation; it can also be used to facilitate interoperability of the indexed datasets and provide contextual definitions for building ontologies, i.e. formal descriptions of knowledge for reasoning on data. The thesaurus can be useful to enrich other vocabularies with new knowledge, such as French specificities in terms of meat cuts or definitions.
De nos jours, il est important de rendre accessibles les résultats de la recherche scientifique de manière simple et compréhensible selon la politique de la Science Ouverte. Ce mouvement utilise des outils pour améliorer la trouvabilité et l'interopérabilité des données. Cet article décrit la transformation du dictionnaire de la viande publié par l'Académie française de la viande sous forme de livre en une ressource terminologique exploitable par machine et librement accessible basée sur le format standard SKOS. Ce thésaurus contient 1567 concepts décrivant la chaîne de production de la viande. Ce travail a été réalisé par des experts du web sémantique, de la biologie de la viande et du vocabulaire de la viande. Ce thésaurus permet d'indexer des articles, des revues et des jeux de données, facilitant ainsi la consultation ; il peut également être utilisé pour faciliter l'interopérabilité des ensembles de données indexées et fournir des définitions contextuelles pour la construction d'ontologies, c'est-à-dire descriptions formelles des connaissances pour raisonner sur les données. Le thésaurus peut être utile pour enrichir d'autres vocabulaires avec de nouvelles connaissances, comme les spécificités françaises en termes de coupes de viande ou de définitions.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-03711007 , version 1 (01-07-2022)

Licence

Paternité - Pas d'utilisation commerciale - Pas de modification

Identifiants

Citer

Moise Kombolo Ngah, Jérémy Yon, François Landrieu, Brigitte Richon, Sophie Aubin, et al.. A new semantic resource responding to the principles of Open Science: The meat thesaurus as an IT tool for dialogue between sector actors. Meat Science, 2022, 192, pp.108849. ⟨10.1016/j.meatsci.2022.108849⟩. ⟨hal-03711007⟩
19 Consultations
0 Téléchargements

Altmetric

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More