Health crisis: a lens for renewing the approach of the resilience of agri-food systems?
La crise sanitaire : un analyseur pour un renouvellement de l’approche de la résilience des systèmes agricoles et alimentaires ?
Résumé
The sanitary measures induced by Covid-19 have caused an unprecedented shock to food demand by profoundly affecting consumption patterns, which recent events (the crisis in Ukraine) have put back at the center of the issues of autonomy, resilience, and vulnerability of agricultural and food systems. Our research mobilizes four contrasting case studies in the Grand Est region to understand how agricultural and food systems have reacted to Covid-19, and its possible implications in the face of other disruptions. In this paper, we propose an analytical framework to highlight the resilience characteristics of the agricultural and food systems in the Grand Est. More specifically, we examine the role of local authorities in proximity and long distance circuits and their effects on the resilience of the agricultural and food systems.
Les mesures sanitaires induites par la Covid-19 ont provoqué un choc sans précédent sur la demande alimentaire en affectant profondément les modes de consommation, que l’actualité récente (crise en Ukraine) replace au centre des enjeux d’autonomie, de résilience, et de vulnérabilité des systèmes agricoles et alimentaires (SAA). Notre recherche mobilise quatre cas d’étude contrastés en Grand Est pour comprendre comment les SAA ont réagi face à la Covid-19, et ses possibles implications face à d’autres perturbations. Dans cet article, nous proposons une grille d’analyse permettant de mettre en évidence les caractéristiques de résilience du SAA en Grand-Est. Plus précisément, nous interrogeons le rôle des collectivités territoriales dans les circuits de proximité et circuits longs et leurs effets sur la résilience des SAA.
Origine | Fichiers produits par l'(les) auteur(s) |
---|