Tracking on-farm innovations to unearth diversified viticultural systems in the South of France
Traque aux systèmes viticoles innovants diversifiés dans le Sud de la France
Résumé
Today, climate change is forcing viticulture in the South of France to change, or it will have strong consequences for the region's economy. One of the major strategies to safeguard viticulture in this area is diversification. The objective of this internship was to identify and characterise diversified viticultural systems in the South of France. We wanted to know which winegrowing systems are dominant in this area and which diversified alternatives exist. For this purpose, the innovation tracking method developed by Salembier et al (2016) was used. This method consists of defining the dominant systems using bibliographic data and interviews with local technical advisors, and then searching for and identifying innovative winegrowers by interviewing a network as large as possible. An analysis of the innovative winegrowing systems identified and characterised is carried out to understand how the innovative system is set up (associated species, spatial layout, technical characteristics, etc.), what motivated the winegrower to set it up (objectives), according to which criterion/criteria the winegrower evaluates his system and whether he is satisfied with it. We also seek to understand whether the winegrower has benefited from external assistance from his socio-technical network, and if so, to identify this assistance. The innovative systems identified and characterised were classified according to the type of diversification (agroforestry, pastoralism, cereals, market gardening, agrivoltaics, etc.), their spatial layout (in place of the vine row, in the row, in the inter-row, etc.) and their temporality (perennial vs. annual, temporary vs. permanent association, etc.). These innovative
systems meet several objectives (changing cultivation practices, generating sufficient income, favouring biodiversity, etc.) and are therefore not evaluated in the same way. Overall, the winegrowers are satisfied with their innovative system(s). However, they mentioned specific advantages and disadvantages that could be reinvested in the design of other innovative systems. The results showed that there is a socio-technical network supporting some of the innovative farms, either via advisory structures or associations, or via a proximity network. Finally, we have carried out a change of scale to better understand the coherence between the innovative systems and the farms, in particular with the study of the trajectories and changes leading to the implementation of innovative systems. It appeared that the latter are the culmination of a reflection rather than a stage, although the winegrowers are still led to make changes in their farms (generalisation of the innovative system, new innovations, etc.).
Aujourd’hui, le changement climatique contraint la viticulture du Sud de la France à changer de modèle, sous peine de provoquer des conséquences fortes sur l’économie de la région. Une des stratégies prometteuses pour sauvegarder la viticulture dans ce territoire est la diversification. L’objectif de ce stage a été d’identifier et de caractériser des systèmes viticoles diversifiés dans le Sud de la France. On a voulu savoir quels sont les systèmes viticoles dominants dans ce territoire et quelles
alternatives diversifiées existent afin de les comparer. Pour cela, la méthode de la traque aux innovation développée par Salembier et al. (2016) a été utilisée. Cette méthode consiste à définir les systèmes dominants à l’aide de données bibliographiques et d’entretiens avec des conseillers techniques locaux, puis à chercher et identifier des viticulteurs innovants en interrogeant un réseau le plus large possible. Une analyse des systèmes viticoles innovants identifiés et caractérisés est ensuite menée pour comprendre comment le système innovant est mis en place (espèces associées, disposition spatiale, caractéristiques technique…), ce qui a motivé le viticulteur à le mettre en place (objectifs), selon quel(s) critère(s) le viticulteur évalue son système et s’il en est satisfait. On cherche aussi à comprendre si le viticulteur a bénéficié d’une aide extérieure provenant de son réseau sociotechnique, et le cas échéant à identifier cette aide. Les systèmes innovants identifiés et caractérisés ont été classés selon le type de diversification (agroforesterie, pastoralisme, céréales, maraîchage, agrivoltaïsme…), leur disposition spatiale (à la place du rang de vigne, dans le rang, en inter-rang…) et leur temporalité (association pérenne vs annuelle, temporaire vs permanente…). Ces systèmes innovants répondent à plusieurs objectifs (changer les pratiques culturales, générer un revenu suffisant, favoriser la biodiversité…) et ne sont par conséquent pas évalués de la même manière. Globalement, les viticulteurs sont satisfaits de leur(s) système(s) innovant(s). Ils ont cependant mentionné des avantages et inconvénients spécifiques qui pourront être réinvestis pour la conception d’autres systèmes innovants. Les résultats ont montré qu’il existe un réseau sociotechnique soutenant certaines des exploitations innovantes, soit via des structures de conseil ou des associations, soit via un réseau de proximité. Enfin, nous avons réalisé un changement d’échelle pour mieux comprendre la cohérence entre les systèmes innovants et les exploitations, notamment avec l’étude des trajectoires et des changements conduisant à la mise en place des systèmes innovants. Il est apparu que ces derniers constituent l’aboutissement d’une réflexion plutôt qu’une étape, bien que les viticulteurs soient encore amenés à réaliser des changements dans leur exploitation
(généralisation du système innovant, nouvelles innovations…).
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