Characterization of the impact of palletization and air velocity in platform on temperature in a vented pallet of cheese - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Conference Papers Year : 2022

Characterization of the impact of palletization and air velocity in platform on temperature in a vented pallet of cheese

Caractérisation de l'impact de la palettisation et de la vitesse de l'air en plateforme sur la température dans une palette de fromage ventilée

Abstract

Due to the importance of the heat generated by the respiratory activity of cheeses, temperature control in pallets is a major industrial issue in order to preserve food safety and quality. Experiments were conducted on platforms in order to evaluate the influence of the palletization and the level of ventilation on the temperature variability within cheese pallets. Platform ventilation plays a primary role, both on the level of temperatures and on their homogeneity within the pallets. Pallets placed in well-ventilated areas always have lower temperatures (ex: Tmax 5.2°C) than those placed in poorly ventilated areas (ex: Tmax 7.6°C). Palletization has also a significant impact on the cooling efficiency and temperature uniformity of products within the pallet. The presence of a chimney in the pallet pattern, the headspace above the products, the vented area and the alignment of the holes seem to promote a better cooling (lower product temperature of 1 to 1.5°C).
En raison de l’importance de la chaleur générée par l’activité respiratoire des fromages, la maîtrise de la température des palettes est un enjeu industriel majeur afin de préserver la sécurité et la qualité des aliments. Des expérimentations ont été menées sur des plateformes logistiques afin d'évaluer l'influence de la palettisation et du niveau de ventilation sur la variabilité de température au sein des palettes de fromages. La ventilation des plateformes joue un rôle primordial, tant au niveau des températures que sur leur homogénéité au sein des palettes. Les palettes placées dans des zones bien ventilées ont toujours des températures plus basses (ex : Tmax 5,2°C) que celles placées dans des zones mal ventilées (ex : Tmax 7,6°C). La palettisation a également un impact significatif sur l'efficacité du refroidissement et l'uniformité de la température des produits au sein de la palette. La présence d'une cheminée dans la palettisation des palettes, l'espace libre au-dessus des produits, la zone d'aération et l'alignement des trous semblent favoriser un meilleur refroidissement (température des produits plus basse de 1 à 1,5°C).
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Dates and versions

hal-04273127 , version 1 (07-11-2023)

Identifiers

Cite

Evelyne Derens-Bertheau, Anh Thu Pham, Sebastien Saavedra, Steven Duret, D. Flick, et al.. Characterization of the impact of palletization and air velocity in platform on temperature in a vented pallet of cheese. ICCC2022_Online 7th IIR International Conference on Sustainability and the Cold Chain, Institut International du froid/International Institute of refrigeration (IIF/IIR), Apr 2022, Newcastle (GB)_ Online, France. ⟨10.18462/iir.iccc2022.1167⟩. ⟨hal-04273127⟩
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