Potential favourable health effects of some dietary uncommon fatty acids - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue OCL Oilseeds and fats crops and lipids Année : 2021

Potential favourable health effects of some dietary uncommon fatty acids

Résumé

In addition to the major fatty acids widely studied, our diet contains many bioactive fatty acids less frequently investigated such as n-3 docosapentaenoic acid (n-3 DPA), natural trans fatty acids, conjugated fatty acids (CLAs), furan fatty acids (FuFAs), branched chain fatty acids (BCFAs) and fatty acid esters of hydroxyl fatty acids (FAHFAs). Many of them may have beneficial health effects, particularly in the prevention of cardiovascular diseases, inflammation and metabolic disorders such as diabetes. This review aims to give a brief overview of the current knowledge on these lipids. Thus, information about biosynthesis, food and tissue content, daily intake, biological and potential health effects of these fatty acids is provided.
Parallèlement aux acides gras prépondérants qui sont largement étudiés, notre alimentation contient de nombreux acides gras bioactifs moins fréquemment considérés tels que l’acide docosapentaénoïque n-3 (n-3 DPA), des acides gras trans naturels, des acides gras conjugués (CLAs), des acides gras furaniques (FuFAs), des acides gras à chaîne ramifiée (BCFAs) et des esters d’acides gras hydroxylés (FAHFAs). Nombreux d’entre eux peuvent avoir des effets bénéfiques sur la santé, notamment dans la prévention des maladies cardiovasculaires, de l’inflammation et des troubles métaboliques tels que le diabète. Cette revue vise à donner un bref aperçu des connaissances actuelles sur ces lipides. Ainsi, des informations sur la biosynthèse, les teneurs tissulaires et dans les aliments, l’apport alimentaire quotidien, les effets biologiques et les effets santé potentiels de ces acides gras sont rapportés.
Fichier principal
Vignette du fichier
ocl210037.pdf (321.94 Ko) Télécharger le fichier
Origine Fichiers éditeurs autorisés sur une archive ouverte

Dates et versions

hal-03321938 , version 1 (18-08-2021)

Licence

Identifiants

Citer

Charles Coudray, Erwann Durand, Laurence Balas, Ariane Sultan, François Casas, et al.. Potential favourable health effects of some dietary uncommon fatty acids. OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2021, 28, ⟨10.1051/ocl/2021028⟩. ⟨hal-03321938⟩
133 Consultations
138 Téléchargements

Altmetric

Partager

More