The herb: an advantage for dairy goat farms in France
PSDR4 Flèche -L'herbe : un atout pour les élevages caprins du Grand Ouest
Résumé
One of challenges of the French dairy goat sector is to develop, promote and support the development of sustainable farming systems. French dairy goat farms are strong users of grass, used mainly in hay, but
the feeding self-sufficiency of these farms remains relatively low (on average 61%). Greater use of herb is a technical solution to respond this societal demand, reduce feeding costs and the environmental footprint. On the 2015-2020 period, a strong mobilization of Research and Development stakeholders in the PSDR4 Flèche to understand the grass use place and level in dairy goat farming systems, to determine its technical and sociological pros and obstacles, and to provide scientific and technical
knowledge. This project has made it possible to acquire new knowledge on the use of multi-species grasslands by dairy goats, their use level and the nutritional qualities of milks and cheeses. Associated
with agricultural education, the agroecological transition of goat farms can take place to make them more sustainable, more competitive and more resilient to hazards, especially in a context of climate change
Un des enjeux de la filière caprine française est de mettre au point, promouvoir et accompagner le développement de systèmes de production plus durables. Cependant, malgré une forte utilisation de
l’herbe, principalement sous forme de foin, l’autonomie alimentaire des exploitations caprines françaises techniques pour répondre aux exigences sociétales en matière d’élevage, mais également pour réduire
le coût alimentaire et l’empreinte environnementale. Sur la période 2015-2020, les acteurs de la recherche, du développement et de la formation se sont mobilisés dans le projet PSDR4 Flèche pour
comprendre la place et le niveau de valorisation de l’herbe dans les systèmes caprins, d’en déterminer les avantages et les freins techniques et sociologiques, et d’apporter des références scientifiques et
techniques sur son utilisation. Ce projet a ainsi permis d’acquérir de nouvelles connaissances sur l’utilisation des prairies multi-espèces par les chèvres, leur niveau de valorisation et les qualités
nutritionnelles des laits et des fromages des systèmes herbagers. Associé à l’enseignement agricole, la transition agro-écologique des élevages caprins peut s’opérer pour les rendre plus durables, compétitifs
et résilients aux aléas, tout particulièrement dans un contexte de changement climatique.
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