Quels leviers techniques pour l'atténuation des émissions de gaz à effet de serre d'origine agricole ?
Résumé
About 20% of French emissions of greenhouse gases (GHG) originate from the agricultural sector. Ten technical measures, split into 26 sub-measures, were proposed to reduce GHG emissions from French agriculture over the period 2010-2030. Their abatement potential and cost for the farmer were
compared. The proposed measures were linked to nitrogen management, management practices which
increase carbon storage in soils and biomass, livestock diets and energy production and consumption
on farms. The overall abatement potential can be broken down into three parts. One third of the
cumulated abatement potential corresponds to sub-measures with a negative technical cost. These submeasures
are based on an improved efficiency of inputs like N fertilizers, animal feed and energy. The
second part corresponds to sub-measures with a moderate cost (<€25 per metric ton of CO2e avoided).
These sub-measures require specific investments or modifying the cropping system slightly more, but
additional costs or lower incomes are partially compensated for by a reduction in other costs or
additional marketable products. The third part corresponds to sub-measures with a high cost (>€25 per
metric ton of CO2e avoided). These sub-measures require investment with no direct financial return, the
purchase of specific inputs, dedicated labour time or involve greater production losses.
Environ 20% des émissions françaises de gaz à effet de serre (GES) proviennent du secteur agricole.
Dix actions portant sur des pratiques agricoles, décomposées en 26 sous-actions, ont été identifiées
pour réduire les émissions de l'agriculture en France métropolitaine à l'horizon 2030. Leur potentiel
d'atténuation et leur coût pour l'agriculteur ont été chiffrés et comparés. Ces actions portent sur la
gestion de l'azote, les pratiques permettant d'accroitre le stockage de carbone dans les sols et la
biomasse, l'alimentation animale et la production et la consommation d'énergie sur l'exploitation. Un
tiers du potentiel global d'atténuation est à coût négatif, c’est-à-dire avec un gain pour l’agriculteur. Il
s'agit d'actions portant sur l'optimisation des intrants (engrais azotés, aliments animaux, énergie). Un
deuxième tiers est à coût modéré (<25€ par tonne de CO2e évité). Ces actions nécessitent des
investissements ou modifient les systèmes de culture, mais les coûts sont partiellement compensés par
des baisses de charge ou produits supplémentaires. Le troisième tiers est à coût plus élevé (>25€ par
tonne de CO2e évité). Il s'agit d'actions nécessitant des investissements ou achats d'intrants spécifiques
sans retour financier, du temps de travail dédié ou entrainant des pertes de production plus
importantes.
Fichier principal
Publis014-syst-007_Pellerin_CIAG_Quels leviers techniques serre origine agricole_{7379E834-45B2-4981-B64C-DB758583E9DE}.pdf (415.63 Ko)
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