Potential health benefits of a diet rich in organic fruit and vegetables versus a diet based on conventional produce: a systematic review
Avantages potentiels pour la santé d'un régime alimentaire riche en fruits et légumes biologiques par rapport à un régime alimentaire basé sur des produits conventionnels : une revue systématique
Résumé
Context:
Over the past decade, the production and consumption of organic food (OF) have received increasing interest. Scientific studies have shown better quality of organic fruit and vegetables (FV) in terms of nutrients and pesticide contents, but it appears difficult to conclude if there are potentially greater health benefits of these products compared with conventional food (CF).
Objective:
To determine whether the current scientific literature demonstrates that a diet rich in organic FV is healthier than 1 based on conventional produce.
Methods:
A systematic search was conducted using the PubMed and Web of Science databases for articles published between January 2003 and December 2022. Articles were analyzed uniformly by 2 reviewer, using a specific template summary sheet, and scored from 1 to 5. The level of evidence and the quality of studies in humans were assessed using the Jadad score and the French National Authority for Health method.
Results:
A total of 12 human studies were included. Studies often reported contradictory or even opposite results, with methodological limitations. Only 6 of the 12 studies found significant associations between OF and the health outcomes evaluated.
Conclusion:
The current data do not enable a firm conclusion about a greater health benefit for a diet rich in FV based on products grown organically compared with conventional farming. There is a paucity of available data and considerable heterogeneity in study designs (participants, exposures, durations, health outcomes, and residual confounding factors). Well-designed interventional studies are required.
Contexte Depuis une dizaine d’années, la production et la consommation d’aliments biologiques (AB) suscitent un intérêt croissant. Des études scientifiques ont montré une meilleure qualité des fruits et légumes (FL) biologiques en termes de nutriments et de teneur en pesticides, mais il apparaît difficile de conclure à un bénéfice santé potentiellement supérieur de ces produits par rapport aux aliments conventionnels (AC). Objectif Déterminer si la littérature scientifique actuelle démontre qu’une alimentation riche en FL biologiques est plus saine qu’une alimentation à base de produits conventionnels. Méthodes Une recherche systématique a été menée dans les bases de données PubMed et Web of Science pour les articles publiés entre janvier 2003 et décembre 2022. Les articles ont été analysés uniformément par 2 relecteurs, à l’aide d’une fiche de synthèse spécifique, et notés de 1 à 5. Le niveau de preuve et la qualité des études chez l’homme ont été évalués à l’aide du score de Jadad et de la méthode de la Haute Autorité de Santé. Résultats Au total, 12 études humaines ont été incluses. Les études rapportaient souvent des résultats contradictoires voire opposés, avec des limites méthodologiques. Seules 6 des 12 études ont trouvé des associations significatives entre les BF et les résultats de santé évalués. Conclusion Les données actuelles ne permettent pas de conclure avec certitude que les bénéfices pour la santé d’une alimentation riche en fruits et légumes issus de l’agriculture biologique sont supérieurs à ceux de l’agriculture conventionnelle. Les données disponibles sont rares et les modèles d’étude sont très hétérogènes (participants, expositions, durées, effets sur la santé et facteurs de confusion résiduels). Des études interventionnelles bien conçues sont nécessaires.
Fichier principal
2024_Komati et al._Nutrition Reviews_Potential health benefits of a diet rich.pdf (916.77 Ko)
Télécharger le fichier
Origine | Publication financée par une institution |
---|---|
Licence |